Privredna iskustva lokalnih zajednica - Derventa: Metalci i obućari zaobišli krizu

Bez autora
Jul 05 2011

Privreda Dervente, uprkos krizi i gašenju pojedinih, uglavnom manjih proizvodnih pogona, pokazala je fleksibilnost - uspjela je zadržati radna mjesta i nastaviti s dobrim izvoznim rezultatima. Uz to, ovih dana očekuje se otvaranje novih proizvodnih pogona. Na području Dervente zaposleno je oko 6.000 radnika te registrirano oko 440 privatnih preduzeća i 768 samostalnih radnji. Znatan broj zaposlenih je i u akcionarskim društvima i državnim ustanovama. U proizvodnim djelatnostima, već po tradiciji, primat drže obućarska i metalska industrija, ali je sve značajnija uloga proizvođača građevinske opreme i stolarije, plastičnih masa, rezane građe, prehrambenih proizvoda. Posebno je dinamična obućarska industrija, koja u četiri-pet firmi zapošljava više od 1.000 radnika. Trenutno najveći proizvođač je firma Sanino s oko 700 radnika.

Privredna iskustva lokalnih zajednica - Derventa: Metalci i obućari zaobišli krizuPrivreda Dervente, uprkos krizi i gašenju pojedinih, uglavnom manjih proizvodnih pogona, pokazala je fleksibilnost - uspjela je zadržati radna mjesta i nastaviti s dobrim izvoznim rezultatima.

Uz to, ovih dana, prema najavama načelnika za privredu i društvene djelatnosti Mirsada Bećirovića, očekuje se otvaranje novih proizvodnih pogona.

Na području Dervente zaposleno je oko 6.000 radnika te registrirano oko 440 privatnih preduzeća i 768 samostalnih radnji. Znatan broj zaposlenih je i u akcionarskim društvima i državnim ustanovama. U proizvodnim djelatnostima, već po tradiciji, primat drže obućarska i metalska industrija, ali je sve značajnija uloga proizvođača građevinske opreme i stolarije, plastičnih masa, rezane građe, prehrambenih proizvoda...

Predratni nivo proizvodnje

Posebno je dinamična obućarska industrija, koja u četiri-pet firmi zapošljava više od 1.000 radnika. Trenutno najveći proizvođač je firma Sanino s oko 700 radnika. Lani su otvorili pogon u Prnjavoru i zaposlili 170 novih radnika, a fizički obim proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu povećan je za oko 40 posto. Radi uglavnom lon-poslove za firme Adidas, Meidel, Rohde... ali je krajnji cilj proizvodnja vlastitog proizvoda. Firme Amika i Veneto shoes svoje proizvode prodaju uglavnom na inostranom tržištu.

U oblasti metalske industrije vodeća je Fabrika cijevi UNIS, koja zapošljava više od 500 radnika. Ovo preduzeće je dostiglo predratni nivo proizvodnje, ali i dalje širi proizvodni asortiman. UNIS je među vodećim izvoznicima u BiH, a zvanično je drugi izvoznik gasnih cijevi od svih proizvođača u Evropskoj uniji. Preduzeće i u ovom teškom vremenu povećava broj zaposlenih i obim proizvodnje. U obavljanju djelatnosti kao dobavljače roba i usluga UNIS angažira mnoge privredne subjekte u opštini i Republici Srpskoj. Kako ističe Bećirović, u 2011. godini menadžment fabrike planirao je udvostručiti proizvodnju u odnosu na ostvarenu lani. Pretpostavke za to su uspješno okončano investiranje u novu liniju za proizvodnju cijevi, kao i liniju za hidroispitivanje u proizvodnji cijevi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik